Boek

boekomslag - Gezien van de RietPostmodernisme
Het boek Gezien van de Riet In ‘t leven vindtment al vertelt van een leerproces in de periode van het postmodernisme. De schilderkunst was dood verklaard, schoonheid, figuratie en vakmanschap waren taboe. Wat moest je als je goed kon tekenen, getroffen werd door schoonheid en dat zo graag wilde uiten?

Schoonheid
Lucebert schreef zo’n prachtige dichtregel: ‘schoonheid heeft haar gezicht verbrand’. Denk aan oorlogen, schoonheid past niet meer. Toch: ellende begon al bij Adam en Eva. En kijk eens hoeveel schoonheid er sindsdien is geschapen.

Inventie
‘In ‘t leven vindtment al’ zeiden de Hollandse realistische schilders uit de Gouden Eeuw. Verzinnen kan, maar hóeft niet. Wel verwachtte men ‘inventie’ in de kunst. Karel van Mander legde dat ook wel uit als ‘een vond’: iets dat na lang en scherp kijken in de natuur is gevonden.

Veel afbeeldingen
Het kunstboek bevat meer dan 150 afbeeldingen, waarvan 66 in kleur, en is zeer gevarieerd in techniek en thema. Preview (PDF).

Auteurs

Drie auteurs zijn ook beeldend kunstenaar. Kunsthistoricus Leo van Heiningen volgde de Koninklijke Academie van Den Haag. Zij verstaan de kunst van het kijken. Dat geeft een extra dimensie aan de teksten.

Diederik Kraaijpoel…
bracht in baanbrekende en geestige publicaties zeer vruchtbare kunstopvattingen. Als docent voerde hij vakbekwaamheid en kwaliteit in het vaandel. Zijn artikel Een gretig lerend talent geeft een indruk van hoe hij dat toepaste.

Leo van Heijningen
zijn filosofische inslag blijkt uit zijn bijdrage Dwaaltocht, als hij vraagt: wat is schoonheid?

Rob Møhlmann…
breekt in vele publicaties een lans voor het realisme en biedt daarvoor een platform met Museum Mohlmann. Hij ziet in Het is Gezien een relatie tussen leven en werk.

Gezien van de Riet…
publiceerde jaren lang over kunst en In ‘t leven vindtment al schrijft ze over kunsttheorieën die in verwarring brengen, de rand van realisme.

Te koop in verschillende musea, zoals het Drents Museum, Museum De Buitenplaats en de betere boekwinkel.

Te bestellen bij online Boekhandel Laan.

Is realisme niet banaal? Filmfragment vraaggesprek:

Boekpresentatie in Kunstzaal van Heijningen, november 2008. Van links naar rechts: Etalage, Jeroen Strengers interviewt Gezien van de Riet, bezoekers met Marijke Cosse (derde van links), Leo van Heijningen, uitreiking van het boek aan Rob Geurten, Diederik Kraaijpoel, Yolanda Kraaijpoel.

Lezing

Gezien geeft lezingen over realisme. De vragen van het boek: Imitatio et Inventio, imitatie en verbeelding, wat vertelt de kunstgeschiedenis daarover? De werkelijkheid is er al, wat voegt realisme toe? Met veel lichtbeelden, ook over het hedendaags realisme.

Realisme kwesties

Bij de tentoonstelling van het werk van Drago Pecenica ‘Drago vijftig jaar’ in Museum Mohlmann (2012) sprak ze het openingswoord. Is detaillering gevaarlijk? Hoe krijgt Drago dat zacht stralende licht in zijn werk? Zie filmpje.

Pin It on Pinterest

Share This